widgeo.net

Saturday, July 23, 2011

RASA ITU ADALAH RAHSIA

RASA ITU ADALAH RAHSIA,
RAHSIA ITU ADALAH RASA,
BAGI SESIAPA YANG TAHU APA ITU RASA,
TIDAKLAH MENJADI BAGINYA SATU RAHSIA,

MENCARI RASA PERLUKAN MASA,
PERLUKAN JUGA GURU PE-RASA,
KALAU TIADA GURU MENCARI RASA,
MAKA IBLISLAH GURU PENGGANTI RASA,

APAKAH SEBENARNYA ITU RASA,
KENALAH BERJUMPA PADA YANG AHLINYA,
JIKA BERJUMPA BUKAN AHLINYA,
SAMPAI KEKUBUR TIADA BERJUMPA.

Friday, March 4, 2011

AMAR MUNKAR NAHI MA'RUF

Tayar motor,Tayar kereta semua berbentuk bulat,bagaimana kalau berbentuk segitiga??
manusia,haiwan berjalan gunakan kaki,bagaimana kalau manusia berjalan menggunakan tangan?haiwan gunakan kepala??

kadang kadang aku tengok perkara semula jadi tidak boleh diubah,memang betul ia tidak diubah,tetapi bagaimana kalau manusia yang dianugerahkan ALLAH "AKAL FIKIRAN" mengubahnya??terutama dari segi "ARAHAN" yang diberi ALLAH iaitu amar ma'ruf nahi munkar,ya manusia boleh mengubahnya,apa sebab yang membuatkan manusia sanggup melakukan semua ini??

Tak perlu peningkan kepala ,perkara ini "simple",apabila manusia dipengaruhi oleh PANGKAT,KUASA,DUIT dan tidak meletakkan alquran,hadis sohih,ijma' ulama sebagai rujukan utama,semua benda ini akan terjadi.

Contoh apa yang aku cakap ni tak perlu dilihat jauh-jauh sampai keserang sungai,seberang tasik atau seberang dunia. Contoh terdekat di Malaysia,dari pangkat atasan hinggalah kebawah,boleh dilihat.

Dari sebab itulah manusia hanya membiarkan maksiat didepan mata berlaku tanpa ada inisiatif untuk banterasnya,ia sama seperti membenarkan ia berlaku,dan menyokong perkara ini terus menerus terjadi di malaysia yang kononnya negara islam sampai pak syikh "barrack obama" yang iktiraf malaysia sebagai negara islam.

Apabila alquran tidak dijadikan pegangan,akan terjadilah satu kesukaran,kepayahan,untuk melaksakan kebaikan walau sebesar biji zarah,sebesar kuman antrax dan kalau adapun semestinya untuk mendapat pujian,mendapat "title" ustaz,TANPA ada setitik KEIKHLASAN didalam sanubari.

Itu juga terjadi kepada golongan-golongan "ugama" yang menjalankan misi dakwah,pelbagai tohmahan,hinaan malah ada yang dibunuh seperti kes assyahid almarhum ustaz ibrahim Libya,semua berpunca kepada satu perkara,ALquran,Hadis sohih,ijma' ulama TIDAK dijadikan panduan utama.

Perkataan AMAR MUNKAR NAHI' MA'RUF akan terus menerus terjadi sekiranya hati tidak kepada alquran,iman senipis nipisnya,ulama dipinggirkan,hadis sohih tidak dipedulikan hingga ke akhir zaman,satu perkara,tak kan nak tunggu IMAM MAHDI sampai baru nak elok..Sekaranglah masanya patut berubah,ajak rakan-rakan,saudara,keluarga dan jika semua tak mahu,mulakan dengan DIRI SENDIRI!!..

Akhirul kalam,bak kata syeikh Zainal Abidin Sintok:

"Maka,sertai lah,....
dalam jemaah suci termulia...
yang berasaskan kalimah Tauhid,
dalam mubai'ah syahadah spt yg di laksanakan Rasulullah...
bersatu bersama murabbi yang mewarisi bendera dan panji2...
berikrar untuk menjadi murid dan pengikut setia...
sehingga berhimpun dan berkumpul...
Sebuah Empayar Islam di akhir zaman"

macam mana nak tahu??kembali kepada golongan "ugama" yang dipinggirkan dan merujuklah

wassalam,apa yang baik hanya dari allah dan yan buruk datang dari diri aku sendiri

Monday, January 24, 2011

Bantuan di perlukan ! Kasihani adik ini







Sekadar berkongsi penderitaan adik Muhamad Hairuman Bin Miskan yang terkena renjatan elektrik. Semoga Allah menyenangkan segala urusan adik yang malang ni dan di harap korang sudi la hulurkan bantuan untuk membantu adik ni. Berikut adalah SMS yang telah di hantar oleh kakak mangsa kepada aku tentang apa yang terjadi pada adiknya. Aku try tanya apa yang terjadi, nak kan kepastian sama ada betul atau tidak kisah yang menimpa adik dia ni. Wallahualam. gambar dan list of conversation aku dgn akak tu ada kat bawah ni.


Read from: http://biaqpila.blogspot.com/2011/01/bantuan-di-perlukan-kasihani-adik-ini.html#ixzz1BwUi1Xnq

Aku : “Salam. Ni no tepon puan Maryuni ke?”


Puan Maryuni: “Salam. Boleh tanya, sape ye kat sana?”


Aku: “Saya... saya ada terbaca kisah adik akak yg melecur teruk tu. Boleh saya tahu bila benda tu berlaku dan berapa jumlah yang diperlukan untuk surgey. Saya nak tolong sebarkan untuk bantuan.”


Puan Maryuni: “Adik kena renjatan sub station TNB bervoltan tinggi pd 26.11.10, kiranya dah sebulan lebih. Surgey nursing care banyak diperlukan dalam keadaan kritikal sekarang ni. Lebih kurang 14 ribu sebulan. Kalau dah stabil nanti mungkin kuranglah sikit. Sekarang kritikal lagi. Doctor mendesak nak potong kedua-dua tangannya sampai bawah lengan. Akak tarik masa ikhtiar dulu, adik akak muda lagi baru nak masuk 22 tahun, takkan nak kudung tangan.”


Aku: “Yela kak. Kita ikhtiar apa yang patut. Semoga Allah dapat meringankan beban akak. Boleh bagi no akaun bank akak? Saya nak post pasal kisah adik akak di blog dan Facebook saya. “


Puan Maryuni: “Terima kasih aats keperihatinan saudara. Semoga Allah memberikan rahmat pada kita semua. No akaun akak Maybank. Maryuni bt Miskon 1620 3063 2448.”


Aku: “InsyaAllah. kak. Confirm ke no akaun yang akak bagi ni coz ada insan yang mahu menderma mengatakan yg no akaun akak tak dapat nak transfer. Cuba akak check semula.”


Puan Maryuni: “Betul. Tu no akaun akak. MBB 1620 3063 2448. Mungkin masalah teknikal kat maybank2u kot.”


Aku: "Okay la kalau camtu. Kak boleh saya tahu, macam mana adik akak kena renjatan kat sub station TNB? bukan ke tu kawasan larangan?”


Puan Maryuni: “Nanti saudara tulislah minta yang baca tulisan saudara agar dapat doakan adik saya. Manalah tau berkat doa orang ramai, ada keajaiban agar dua-dua tgn adik saya tak jadi dipotong. Dan cepat sembuh seluruh badannya seperti sediakala.”


Aku: "InsyaAllah kak. Tapi boleh akak bagitahu cerita yang sebenar? Sebab melalui apa yang saya baca kat internet, adik akak kena renjatan dari high powered cable yang tiba-tiba jatuh menghempap adik akak. Tapi akak cakap adik akak kena renjatan kat sub station TNB.”


Puan Maryuni: “Kabel TNB tu merentangi kawasan kebun sawit dan kawasan kampung. Kabel tu dah berpuluh tahun tapi TNB tak balut pun dengan penebat. Adik akak tolong kawannya bersihkan kebun sawit pakcik kawannya. Kabel tu melendut kat celah-celah pokok pisang dan sawit. Pagi tu cuaca basah, sebab malam sebelum kejadian tu hujan. Tiba-tiba adik saya kena renjatan. Baju hangus terbakar.”


Aku: “Oo... Yeke? InsyaAllah saya cuba bantu mana yang terdaya. Bantuan yang akak perlukan berjumlah 14 ribu je ke? Atau lebih dari tu?”


Puan Maryuni: “14 ribu untuk sebulan untuk nursing care. Untuk dressing dia setiap hari bermula dari suppliment sampailah pampers dia, berlarutan sampai dia melepasi keadaan kritikal, mungkin setahun dia terlantar.”


Aku: "Oh. ok. Boleh mintak no telefon doktor merawat dia tak?”


Puan Maryuni: “3000 kW kabel tu. Kes org lain yang kena, meninggal. Tapi Alhamdulillah adik akak selamat sebab dia tak kait wayar tu sebaliknya galah stainless steel tu tercecah pelepah sawit yang duduk atas wayar. Tak kena direct.”


Aku: “Oo.... ok. Nanti saya cuba bantu mana yang terdaya ok. Akak bersabar laa dengan dugaan yang Allah berikan ni.”


Puan Maryuni: “Nanti akak tanyakan. Yang merawat ramai. Hospital kerajaan, mana nak bagi no peribadi.”


Aku: “Semoga Allah meringankan beban yang akak tanggung dan ada pihak yang sudi meringankan penderitaan akak. InsyaAllah.”


Puan Maryuni: “InsyaAllah. Segala ehsan dan sokongan akan memberi kehidupan dan harapan baru kepada Hairuman sekeluarga. Sekiranya dapat saudara beri alamat email untuk kami kirimkan maklumat.”


Aku: "Akak boleh kirimkan segala maklumat ke email saya. Dan kalau boleh, bagi gambar adik akak yang latest.”


Puan Maryuni: “Okay. Dah ada masa lapang akak hantarkan. Thank you”


Aku: “OK. Sama-sama. Kita saudara se Islam. Saya bantu mana yang terdaya.”


Puan Maryuni: “Alhamdulillah.”




Lastest SMS yang aku hantar kat akak tu tadi pukul 12.40.


Aku: “Kak boleh saya tahu, kenapa akak tak report je kt TNB dan buat report polis? Kes serius ni.”


Puan Maryuni: “Report polis dah buat pada 26.11.10, hari kejadian. Polis pun ada tengok lokasi kejadian. TNB pun begitu. Tapi tak ada respon lagi.”




Itu saja la yang aku borak dengan akak tu. Akak kepada mangsa renjatan kabel elektrik TNB. Meh tengok lagi gambar-gambar adik Hairuman ni.




Read more: http://biaqpila.blogspot.com/2011/01/bantuan-di-perlukan-kasihani-adik-ini.html#ixzz1BwUpWcji

Korang boleh menderma seikhlas hati ke:
No acc Maybank Puan Maryuni bt Miskon

1620 3063 2448

No acc CIMB Puan Maryuni bt Miskon

1257 0000 2035 29



No telepon Puan Maryuni, 018- 3807867




Alamat Puan Maryuni,


No 28, Jalan Desa Mawar 2/11,
Seksyen 2. Taman Desa Mawar,
45500 Tanjong Karang, Selangor.




Semoga Allah membantu meringankan penderitaan adik Hairuman. Tolong sebar dan derma laa seikhlas hati. Kalau RM14,000 sebulan diperlukan untuk merawat adik Hairuman ni, anggaran dalam RM170,000 diperlukan dalam setahun untuk memastikan adik Hairuman pulih seperti sedia kala.


Itu tidak termasuk perbelanjaan untuk kegunaan harian. Dan itu cuma anggaran treatment cost adik Hairuman, kemungkinan memerlukan lebih dari jumlah tu.




Read more: http://biaqpila.blogspot.com/2011/01/bantuan-di-perlukan-kasihani-adik-ini.html#ixzz1BwVpou4w